Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Polítiques  > Polítiques europees  > Llibre verd i llibre blanc d'adaptació al canvi climàtic
 

Enllaços relacionats

Llibre verd i llibre blanc d'adaptació al canvi climàtic

Terra quartejada
Autor : Arxiu del DMAiH
Els llibres blancs (White Papers) de la Comunitat Europea són documents que contenen propostes d'acció específica en una determinada àrea i són publicats després dels llibres verds (Green Papers) que són sotmesos a un període de consulta a escala europea. Mentre els llibres verds contenen idees presentades en un marc de discussió pública i debat; els llibres blancs contenen una proposta oficial d'una política específica.
strong>Llibre Verd d'adaptació al canvi climàtic a Europa

El 29 de juny 2007, la Comissió Europea va adoptar el seu primer document de política d'adaptació als impactes del canvi climàtic . Aquest Llibre verd d'adaptació al canvi climàtic a Europa: opcions d'actuacions per a la UE es basa en el treball realitzat en el Programa de canvi climàtic europeu.

Llibre Blanc d'adaptació al canvi climàtic a Europa

La Comissió Europea ha publicat el Llibre Blanc d'Adaptació al Canvi Climàtic en el marc de reducció dels impactes del canvi climàtic a la Unió Europea a través del document COM(2009) 147/4. Això s'ha fet després de la publicació del Llibre Verd d'Adaptació al Canvi Climàtic i d'un període de consulta que va finalitzar el novembre del 2007.

El Llibre Blanc preveu els possibles impactes del canvi climàtic a Europa centrats en tres blocs:

 • Impactes físics i meteorològics

  En funció dels escenaris es preveu un increment de la temperatura global mitjana d'entre 1ºC i 5,5 ºC durant el s. XXI ; increments de les precipitacions al nord d'Europa i la seva disminució durant l'estiu a la regió sud-europea; el nivell del mar pot augmentar entre 0,18 i 0,59 m al 2100; els fenòmens climàtics extrems (fortes precipitacions, sequeres) poden esdevenir més freqüents; el decreixement de la massa de gel a les glaceres continuarà...
 • Impactes sobre la diversitat i els ecosistemes

  La pèrdua de diversitat i d'ecosistemes terrestres i marins, la mobilitat i nova distribució de les espècies, l'afectació de la qualitat i quantitat d'aigua i del sòl són alguns dels impactes establerts segons els escenaris científics.
 • Impactes socioeconòmics

  Els canvis en els ecosistemes afectaran la productivitat de sectors com l'agricultura, la pesca o el turisme. L'impacte directe del canvi climàtic i dels fenòmens extrems alterarà també les estructures i els edificis i la salut sobre les persones.

  El Llibre Blanc (i documents tècnics) centra els esforços en identificar les accions i mesures a prendre a curt termini per tal d'adaptar-nos al canvi climàtic, especialment en els països en vies de desenvolupament. La UE està treballant amb altres països que conformen el Conveni marc de les Nacions Unides contra el canvi climàtic per tal d'assolir un acord post 2012 en els termes de mitigació i adaptació.

Data d'actualització: 15.04.2010