Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Polítiques  > Polítiques catalanes  > Llei del canvi climàtic

Llei del canvi climàtic

Infografia

La Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic té com a finalitats reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions.

El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de canvi climàtic, que adopta les bases derivades de la legislació comunitària europea i configura els elements essencials per a la regulació d’aquest instrument al nostre país. 

La Llei persegueix, bàsicament, cinc finalitats:

 

  1. Aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni.
  2. Reforçar i ampliar les estratègies i els plans que s’han elaborat durant els darrers anys.
  3. Promoure i garantir la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, i fomentar la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics.
  4. Esdevenir un país capdavanter en la investigació i aplicació de noves tecnologies, i reduir la dependència energètica de Catalunya de recursos energètics externs.
  5. Fer visible el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació en els fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic. 

 

L'any 2014, el Departament de Territori i Sostenibilitat va obrir un procés de debat, en col·laboració amb el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, amb la voluntat que la ciutadania pogués conèixer l’estructura de la Llei i rebre les propostes que els nostres conciutadans volguéssin realitzar.

Del 26 de maig al 12 de juny de 2015, el text de l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic es va sotmetre al tràmit d'informació pública.

El Consell Executiu reunit el 20 d'octubre de 2015 va enllestir els treballs de l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic i el 26 de gener de 2016, el Govern va aprovar el Projecte de llei de canvi climàtic. Finalment, el 27 de juliol de 2017 el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei del canvi climàtic.