Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Enllaços relacionats

COP13 Bali 2007

La COP 13 es va celebrar simultàniament amb la tercera reunió de les parts del Protocol de Kyoto (MOP 3) a Bali del 3 al 15 de desembre de 2007.
El principal acord polític de la Convenció va ser el Full de ruta de Bali, en el qual s’estableix el camí per arribar al desembre del 2009 a Copenhaguen (COP 15) amb una proposta d’objectius concrets de reducció per part dels països desenvolupats i amb compromisos de reducció dels països en desenvolupament. Abans de la Conferència de Copenhaguen, està previst que se celebrin vuit reunions prèvies, la més destacada a Poznan (Polònia) el desembre del 2008 (COP 14).

En el Full de ruta són presents tots els països (incloent-hi els Estats Units, que per primera vegada accepta que s’hauran de fixar objectius concrets, el Canadà i el Japó), així com els països amb economies emergents. No obstant això, encara no es quantifiquen explícitament les reduccions.

Per primera vegada les economies emergents (la Xina, l’Índia, Mèxic, Sud-àfrica, Brasil, Indonèsia, etc.) accepten la seva responsabilitat en la mitigació de les emissions. Els esforços per implicar a aquests països en els compromisos futurs han tingut un gran pes en les negociacions. El paper de la Xina és rellevant, ja que tot i emetre per càpita molt menys que Europa i els Estats Units, és ja el segon país del món en emissions, i s’espera que sigui el primer en dos o tres anys.El Full de ruta de Bali estableix que l’ONU continuarà sent el «catalitzador» de les iniciatives multilaterals per lluitar contra el canvi climàtic. També per primer cop a Bali s’han reunit informalment i de manera voluntària ministres d’Economia i ministres de Comerç.

A la COP 13 tots els països, inclòs els Estats Units, accepten el quart Informe de l’IPCC.
Data d'actualització: 07.04.2010