Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

COP21 París 2015

COP21 París
La 21a sessió de la Conferència de les Parts (COP) i 11a sessió de la Conferència de les Parts en qualitat de reunió de les Parts al Protocol de Kyoto (CMP) va celebrar-se del 30 de novembre al 12 de desembre de 2015 a París, França.

La conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic va concloure amb l'adopció d'un acord històric per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni, resilient i sostenible.

L'Acord de París té per objectiu mantenir l'augment de la temperatura d'aquest segle molt per sota dels 2ºC i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic.

Per aconseguir aquests objectius ambiciosos i importants, es posaran en marxa fluxos financers apropiats per fer possible una acció conjunta per part dels països en desenvolupament, i més vulnerables, en línia amb els seus propis objectius nacionals.

Els resultats de la Conferència de les Parts (COP 21) cobreixen àrees crucials considerades essencials per la política climàtica:

- Mitigació: reducció de les emissions prou ràpida com per aconseguir l'objectiu de temperatura.
- Un sistema de transparència i de balanç global i una comptabilitat per a l'acció climàtica.
- Adaptació: enfortir la capacitat dels països per fer front als impactes climàtics. 
- Pèrdues i danys: enfortir l'habilitat per recuperar-se dels impactes climàtics. 
- Suport: inclòs el suport financer perquè les nacions construeixin futurs nets i resilients.

A més d'assumir objectius a llarg termini, els països arribaran a un pic d'emissions, el més aviat que els sigui possible, i seguiran presentant plans nacionals d'acció climàtica que detallin els seus objectius futurs front el canvi climàtic.

El nou acord també estableix el principi que els futurs plans nacionals -denominats contribucions determinades a nivell nacional (INDC, per les sigles en anglès)- no seran menys ambiciosos que els existents i que cada cinc anys, els països hauran d'actualitzar-los.

L'acord reforça el suport a les nacions en desenvolupament

L'Acord de París assumeix l'objectiu global d'enfortir l'adaptació al canvi climàtic a través del suport i la cooperació internacional. Els governs han decidit que treballaran per definir un full de ruta clar sobre el finançament climàtic fins als 100.000 milions de $ per a l'any 2020 així com establir, abans de l'any 2025, un nou objectiu de finançament per sobre de la base dels 100.000 milions de $.

Signatura de l'Acord de París

El 22 d'abril, 175 països han signat l'Acord de París sobre canvi climàtic a la cerimònia organitzada per les Nacions Unides a Nova York. L'article 20 de l'Acord preveu que el període de ratificació de l'acord s'iniciava el divendres 22 d'abril i finalitzarà el proper 21 d'abril de 2017. Aquest entrarà en vigor el 4 de novembre de 2016, trenta dies després que la UE hagi ratificat l'Acord i amb què s'assoleix que almenys  55 Parts de la Convenció -les emissions estimades de les quals representen globalment almenys un 55% del total de les emissions mundials de gasos amb efecte d’hivernacle- hagin dipositat els instruments de ratificació, acceptació, aprovació o adhesió.

La Generalitat de Catalunya està plenament compromesa amb l'efectivitat de l'Acord, hi dóna suport i vol tenir un paper estratègic en l'escena internacional, per la qual cosa el Consell Executiu ha adoptat un acord de recolzament al mateix.

Ciutats, províncies, empreses i inversors

París també va acollir una gran quantitat d'esdeveniments, en el marc de l'Agenda d'Acció Lima-París, organitzats per ciutats, regions, empreses i societat civil compromeses. A la COP 21, els països van reconèixer l'enorme importància d'aquestes iniciatives i van fer una crida a que aquestes accions s'enregistressin al portal NAZCA, sota el marc de l'ONU, per tal de recopilar accions climàtiques i compromisos.

En total, s'han enregistrat més de 7.000 ciutats amb una població de més de 1.200 milions de persones; Estats subnacionals i regions amb un PIB de 12,5 bilions $; més de 5.000 empreses de 90 països i gairebé 500 inversors amb actius de més de 25 bilions $.

 
Data d'actualització: 07.10.2016