Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

COP20 Lima 2014

COP20
La Conferència de les Parts es celebrarà enguany a Lima del 1 al 13 de desembre i reunirà els països Parts del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic, observadors internacionals i delegacions diplomàtiques.

La Conferència de les Parts (COP) - la cimera anual sobre canvi climàtic - que reuneix tots els països signants del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre canvi climàtic, observadors internacionals i delegacions diplomàtiques dels països, es reuneix un any més per compartir informació i assolir un nou acord global de reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle causants de l'escalfament global.

La Conferència també té previst abordar quins han de ser els mecanismes i les polítiques nacionals per adaptar-se als impactes del canvi climàtic i determinar el suport financer i tecnològic per tal que els països en vies de desenvolupament esdevinguin menys vulnerables.

La Generalitat de Catalunya va començar a participar a les cimeres mundials de canvi climàtic al 2003 i s'hi ha assistit de manera ininterrompuda, de manera que també a la COP20 una delegació catalana participarà a la cimera de Nacions Unides de canvi climàtic.


Dia 6 de desembre: Recepció dels Governadors pel Clima i els Boscos

Boscos

Catalunya és membre d'una xarxa internacional de governs sub-estatals que lluiten contra la deforestació i la degradació forestal a través de polítiques de gestió forestal sostenibles i del mecanime internacional REDD+. El Grup es diu GCF (Grup de Governadors pel Clima i els Boscos i agrupa a estats de EEUU, Amèrica llatina, Àfrica i Àsia. Catalunya en fou la primera regió europea a formar-ne part. Desprès de 2 anys com a membres del GCF, i responent a una sol·licitud dels membres, Catalunya assumirà la Presidència durant l'any 2015.

Dia 9 de desembre: Signatura del Compact of States and regions

Reduir emissions
Catalunya forma part de les xarxes de governs subnacionals per la lluita contra el canvi climàtic: The Climate Group i nrg4SD.
 
El dimarts 9 desembre 2014 es signarà el Pacte dels Estats i Regions, que comporta el compromís d'elaborar un inventari anual dels objectius climàtics fixats pels governs estatals i regionals de tot el món i els progressos realitzats pels governs cap a la consecució d'aquests objectius.
 
Entre els governs que ja han expressat el seu suport d'informar dels seus objectius climàtics i els avenços en l'any 2015 hi ha el País Basc, Catalunya, KwaZulu-Natal, Llombardia, Manitoba, Renània del Nord-Westfàlia , Ontario, Quebec, Roine-Alps, Sud Austràlia, Escòcia, Tasmània i Gal·les.
 
En aquest acte també hi tindrà lloc la presentació dels resultats del projecte pilot sobre emissions de GEH desenvolupat pel Carbon Disclousure Project (CDP) i en el que Catalunya ha estat una de les primeres regions participants.

Dia 10 de desembre: Side event d'arguments econòmics per l'acció climàtica

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, participarà en el debat sobre els arguments econòmics per a l’acció climàtica en el context del lideratge dels governs subnacionals. 
 
L’acte, organitzat per nrg4SD, The Climate Group, i la Universitat de Leeds, en el marc de la Cimera del Clima de Lima (COP20), començarà a les 11:30 hores (Hora del Perú), a l’Hotel Sheraton (Paseo de la República, 170. Lima). Llebot debatrà amb el ministre de Desenvolupament Sostenible del Quebec, David Heurtel, el responsable de Desenvolupament Econòmic de KwaZulu-Natal (Sud-Àfrica), Mike Mabuyakhulu, i el secretari de Governació de Western Province (Sri Lanka), Abeywardena Mulacharilage Sunil Abeywardana.  
 
Els governs regionals de tot el món estan avançant per desenvolupar una nova generació de polítiques per implementar tecnologies amb energies netes, augmentar l'eficiència energètica o desbloquejar la inversió privada en aquest àmbit. En conjunt, aquests governs estan demostrant que hi ha iniciatives econòmicament viables que condueixen a la reducció d'emissions. L’eix del debat se centrarà en les accions que duen a terme i sobre la forma d'abordar els desafiaments actuals de finançament i desenvolupament de capacitats institucionals.

Data d'actualització: 24.11.2014