Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Polítiques  > Acords internacionals  > Conferències de les Parts (COP)  > El camí cap a la COP21 París 2015
 

El camí cap a París 2015

El camí cap a la COP21 París
Infografia: Italian Climate Network
Del 30 de novembre al 11 de desembre d’ enguany, París acollirà la 21ª Conferència de les Parts (COP 21 CMP11) sobre canvi climàtic en el marc de les Nacions Unides.

La COP21, també coneguda com a París2015, serà una de les COPs amb major rellevància ja que , durant dues setmanes, acollirà a milers de delegats i observadors internacionals que tindran el repte d’assolir un acord global per limitar l’escalfament global a un nivell inferior dels 2ºC.

L’especial rellevància d’aquesta COP fa que governs, institucions, empreses i societat civil estiguin treballant intensament per a contribuir a l’assoliment d’un acord global a través de l’organització i participació activa de diversos actes que se celebraran durant l’any 2015.

En aquest apartat podreu veure l’agenda d’actes que ha desplegat la Generalitat de Catalunya pels propers mesos amb motiu de la COP21 de París que s’anirà concretant amb més detall els propers dies. També hi podeu participar a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #CATtoCOP21.


Acte del Comitè de les Regions de la UE

Logo Comitè de les Regions UE

El responsable de mitigació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic participarà el dia 4 de maig a l'acte organitzat per l'Associació de Regions Franceses (ARF) i la Xarxa de Governs Regionals pel Desenvolupament Sostenible (nrg4SD) que se celebrarà a la seu del Comitè de les Regions de la UE.

La conferència"What place for regions and cities in the COP21" s'enmarca en el calendari d'actes de suport per l'assoliment d'un acord satisfactori a la COP21 de París sobre canvi climàtic.

Dia: 4 de maig de 2015
Hora: 14:30h a 17:30h
Lloc: Brusel·les

 

Jornada "Deu anys del comerç de drets d'emissió de GEH"

Logo

Després de deu anys de funcionament del sistema europeu, la Direcció General de Qualitat Ambiental, com a òrgan competent per a l’aplicació del règim de comerç de drets d'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle a Catalunya, organitza la jornada "10 anys de comerç d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a la Unió Europea, reflexions i reptes amb vista a la Cimera de les Nacions Unides. París, COP 21", a fi d'analitzar, amb la participació de representants dels diferents actors implicats -Administració, operadors energètics i industrials, brokers, consultors...-, si s’han assolit els objectius plantejats l’any 2005 i quines millores es poden implementar; i, alhora, crear un espai de debat i intercanvi d’experiències.

 

Data: 13 de maig de 2015
Lloc: Sala d'actes del Departament de Territori i Sostenibilitat (Avinguda Tarradelles 2-6, Barcelona)
Organitza: Direcció General de Qualitat Ambiental

 

Carbon Expo 2015

Logo Carbon Expo 2015

Del 26 al 28 de maig de 2015, el recinte de Montjuïc de la Fira de de Barcelona acollirà la 12ª edició de la Fira Carbon Expo, la cita mundial més important de mercats de carboni, finançament del clima i transferència de tecnologia i d’energia.

L’edició de l’any passat, va acollir més de 100 expositors amb representació de 90 països, 2000 participants, 36 actes paral·lels i un ressò mediàtic a 50 mitjans de comunicació i premsa.

La Generalitat de Catalunya participarà un any més a la Carbon Expo 2015 amb la presència d'un estand expositor i la celebració de diversos actes.

 


Acte COP21: Perspectives, reptes i oportunitats

Acte obert a la ciutadania en motiu de la Carbon Expo 2015 organitzat per la Secretaria d'Afers Exteriors i de de la UE, la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible.

Dia: 27 de maig de 2015
Hora: 18:00h
Lloc: CaixaForum Barcelona

Acte: Side Event “Practical approach to climate finance"

Organitzat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya.

El concepte de finançament climàtic es refereix als mecanismes de finançament impulsats per organismes, públics o privats,  nacionals, regionals o globals per al desenvolupament de projectes i programes de mitigació i adaptació amb l’objectiu d’avançar cap a un desenvolupament baix en carboni, i resilient als impactes del canvi climàtic. Molts països en vies de desenvolupament estan portant a terme aquests programes els quals poden constituir una oportunitat per les empreses catalanes amb experiència en diferents àmbits del camp ambiental, la planificació, la transferència de coneixement, la innovació, etc…

L’objectiu del side event és el d’exposar alguns exemples pràctics tant de països en vies de desenvolupament que hi estan treballant així com també poder copsar la visió d’aquests organismes finançadors. 

Dia: 28 de maig de 2015
Hora: 10:30h – 11:30h
Lloc: Hall 5, Level 0, Room 12 Fira de Barcelona Montjuïc

 

Acte de nrg4SD amb l'Associació de Regions Franceses

Associació de Regions Franceses

Dia: maig de 2015
Hora: (a concretar)
Lloc: (a concretar)
Programa: (a concretar)

 

MEDCOP21 : Fòrum de la societat civil mediterrània

MEDCOP21 : Fòrum de la societat civil mediterrània

Els dies 4 i 5 juny de 2015, la Regió de la Provence-Alps-Costa Blava acollirà a Marsella un Fòrum de la societat civil mediterrània amb l’objectiu de debatre sobre l'adaptació al canvi climàtic i les seves oportunitats i posar de manifest la contribució de les regions, comunitats locals, associacions, empreses i xarxes locals com a catalitzadors del desenvolupament sostenible.

La MEDCOP21 acollirà a 500 representants d’estats, regions i membres de la societat civil de la regió Mediterrània especialistes en canvi climàtic.

La Generalitat de Catalunya hi participarà ,a través del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible, com a membre la Xarxa nrg4SD.

Dia: 4 i 5 de juny de 2015
Lloc: Esplanade du J4. Prom.Robert Laffont. Marseille

 

World Summit Climate and Territories

World Summit Climate and Territories

En el marc dels actes de suport organitzats per governs i institucions durant aquest any 2015 que culminaran amb la COP21 de París, les xarxes internacionals de governs sub-nacionals preparen una Cimera mundial del clima i els territoris que se celebrarà a Lió el proper mes de juliol.

La Cimera, organitzada per la Regió Rhône – Alps, serà un esdeveniment important en el que els governs sub-nacionals mostraran el seu compromís amb el reconeixement de les polítiques climàtiques que desenvolupen en les seves regions i en el que manifestaran el seu suport a l’assoliment d’un acord global a la COP21 de París.

La Generalitat de Catalunya, com a membre de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), participarà a la Cimera a través de la presència a una taula de treball sobre planificació territorial i urbanística i canvi climàtic co-organitzada per nrg4SD i la Federació Nacional d’Agències d’Urbanisme (FNAU).

Acte: Territorial and urban planification

Dia: 1 i 2 de juliol de 2015

 

Assamblea General de nrg4SD i Cimera internacional de canvi climàtic a Sri-Lanka

Network Regional Governments for Sustainable Development

Dia: 8 i 9 de setembre de 2015
Lloc: Hilton Hotel. 2 Sir Chittampalan A Gardiner Mw. Colombo Western Province

 

La setmana del clima a Nova York 2015

Climate week

The Climate Group, entitat formada per governs regionals, empreses, associacions i d'altres entitats implicades en la lluita contra el canvi climàtic, organitza la Setmana del Clima de Nova York.

L'objectiu d’aquesta cita és ajudar a governs i institucions privades a assolir una economia mundial baixa en carboni.

La Generalitat de Catalunya forma part de l’entitat The Climate Group des de la seva creació, ara fa 11 anys.

Durant la Setmana del Clima es mantindran reunions bilaterals amb representants de diferents regions d’arreu del món, i de diversos organismes dependents de les Nacions Unides.

 

The Non-state actor zone for Climate Action

UNFCCC

La COP20 de Lima va acordar que els diversos països (Parts) que estiguin preparats per presentar les seves contribucions (compromisos vinculants) en matèria de reducció d’emissions de GEH a la Secretaria de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic , ho hauran de fer abans que finalitzi el primer quadrimestre de 2015.

En paral·lel, la Secretaria de les Nacions Unides sobre canvi climàtic ofereix la possibilitat que els diversos actors internacionals coneguts com “NAZCA: Non-state Actor Zone for Climate Action” puguin també fer arribar els seus compromisos de reducció per tal de sumar-los a l’acord global mundial per fer front al canvi climàtic.

Aquests actors internacionals estan representats per 317 ciutats, 267 companyies, 70 regions i governs sub-nacionals, entre els quals hi ha present la Generalitat de Catalunya. 

 

COP21 París

Logo COP21 Paris

Del 30 de novembre al 11 de desembre de 2015, París serà la seu de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic a París del 30 novembre fins 11 desembre 2015 (COP21 / CMP11).

Aquesta és una data crucial, ja que hauria de donar lloc a un nou acord internacional sobre el clima a l'objectiu de mantenir l'escalfament global per sota de 2 °C.

La Generalitat de Catalunya va començar a participar a les cimeres mundials de canvi climàtic al 2003 i s'hi ha assistit de manera ininterrompuda, de manera que també a la COP21 una delegació catalana participarà a la cimera de Nacions Unides de canvi climàtic.

 

Recolzament a la COP21 París

Per tal de convidar a la ciutadania a manifestar el seu recolzament explícit perquè la COP de París esdevingui una cimera exitosa, en cas que la teva organització o entitat tingui previst organitzar algun esdeveniment en relació a la COP21París i vols que en fem difusió, envia la informació a la bústia de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic : occc@gencat.cat

 
Data d'actualització: 27.11.2015