Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Polítiques  > Acords internacionals

Acords internacionals

Acords internacionals

El primer reconeixement internacional del problema del canvi climàtic i de la necessitat d'actuar va tenir lloc, l'any 1992, en el marc de la Cimera de la Terra celebrada a Rio de Janeiro, quan es va aprovar el Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, com a element central dels esforços mundials per combatre l'escalfament de la terra.


El Conveni marc va entrar en vigor el 21 de març de 1994 il’han ratificat 194 estats. L'objectiu del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic és l'estabilització de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera a un nivell que eviti interferències antropogèniques perilloses en el sistema climàtic.

Des que va entrar en vigor, les parts en la Cimera –els països que han ratificat, acceptat o aprovat el tractat o s’hi han adherit- es reuneixen anualment en la Conferència de les Parts (coneguda com a COP, per les sigles en anglès: Conference of the Parties).

 

El desembre de 1997, després de dos anys i mig de negociacions, es va celebrar a Kyoto (Japó) la tercera Cimera del Clima. L'objectiu de la Cimera de Kyoto era establir un protocol vinculant de reducció de les emissions. Com a resultat, 38 països industrialitzats es van comprometre a assolir una reducció dels gasos amb efecte d'hivernacle d'un 5% per al període 2008-2012 respecte dels nivells de l'any 1990.El Protocol de Kyoto va entrar en vigor el 16 de febrer de 2005 i fins ara, 184 països l’han ratificat i establia compromisos fins l'any 2012.

 

L'Acord de París, aprovat a la darrera cimera COP21 celebrada a París el desembre de 2015, ha suposat un nou acord històric per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni, resilient i sostenible. L'Acord té per objectiu mantenir l'augment de la temperatura d'aquest segle molt per sota dels 2ºC i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic.