Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > S'estabilitzen les emissions de ...
 
Divendres, 29 de desembre de 2017

S'estabilitzen les emissions de CO2 a Catalunya després d'un període de descens

Les emissions difuses, corresponents a les activitats no incloses en el règim del comerç de drets d’emissió, han descendit gairebé un 2% l’últim any avaluat, situant Catalunya dins els objectius de reducció marcats de cara a l’any 2020


imatge fums

L’últim informe de progrés dels objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), corresponent a les dades de l’any 2015, assenyala que les emissions s’han estabilitzat. Concretament han sofert un lleuger augment del 0,8%, amb un increment de 0,3 milions de tones en relació al 2014. Des del 1990, les emissions totals de GEH han seguit una evolució creixent fins al 2005, any que va marcar un pic històric d’emissions i a partir del qual es va iniciar un canvi de tendència a la baixa que es va mantenir fins el 2013. Els anys 2014 i 2015 es va produir un molt lleuger ascens de les emissions, provocat principalment per l’increment en dos sectors, el processament de l’energia i l’agricultura.

Les emissions de GEH durant el 2015 són un 12% superiors a les de 1990. Les emissions de Catalunya van representar un 13% de les de l’Estat espanyol –que les ha augmentat un 3,5% respecte l’any anterior– i l’1% de les de la UE-28.

Les emissions difuses, corresponents a les activitats no incloses en el règim del comerç de drets d’emissió –com el transport, els residus, l’agricultura, els serveis, l’energia o la indústria no regulada–, que representen un 67% del total –29 milions de tones de CO2–, han descendit gairebé un 2% l’últim any avaluat, amb 547 milers de tones menys que l’any precedent. Aquesta dada situa Catalunya dins els objectius de reducció marcats de cara a l’any 2020.

Tot i aquesta reducció global en els sectors no regulats, les emissions en l’àmbit de transport han sofert un increment del 4%, que caldrà veure si es manté en els propers anys.