Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Visites de col·laboració a les ...
 
Dimecres, 10 de gener de 2018

Visites de col·laboració a les empreses dels acords voluntaris

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), va visitar les instal·lacions de Rosanbus a l’Hospitalet del Llobregat, l’1 de desembre de 2017, en el marc del Programa d’acords voluntaris per a la reducció d’emissions de GEH


Imatge Rosanbus

L’objectiu d’aquestes visites és establir un canal de comunicació directe entre l’organització i l’OCCC per tal de plantejar dubtes, identificar millores i compartir experiències en la reducció d’emissions de GEH i, alhora, verificar in situ les dades autodeclarades tant de l’inventari com de les mesures implementades.

Rosanbus, SL és una empresa que forma part del grup Baixbus, on s’integren també Mohn, SL i Oliveras SL, i està dedicada al transport públic en autobús urbà i interurbà.

El grup disposa d’instruments per millorar l’eficàcia i l’eficiència del servei que realitza, així com per minimitzar l’impacte ambiental de la seva activitat. Aquestes eines són: un sistema de gestió de qualitat, d’acord amb la Norma ISO 9001 i un sistema de gestió ambiental, d’acord amb la Norma ISO 14001. També compta amb la certificació OHSAS 18001:2007, la UNE 39001 de Seguretat Vial i la UNE-EN 13816, sobre el transport de passatgers. Igualment, disposen del Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la seva flota de vehicles.

Igualment, Rosanbus SL va decidir adherir-se al 2013 al Programa d’Acords Voluntaris de l’OCCC informant anualment sobre les emissions de la cotxera i oficines ubicades a l’Hospitalet.

Les emissions autodeclarades a l’inventari corresponen a les emissions d’abast 1 vinculades a la flota pròpia (autobusos i furgonetes) i a la recàrrega de gasos fluorats dels autobusos, les emissions de l’abast 2 vinculades al consum elèctric i les emissions de l’abast 3 que corresponen a les emissions vinculades als tractaments de l’aigua consumida i els residus generats per l’activitat. 

A la visita s’ha pogut comprovar la implementació de les mesures de reducció d’emissions que fins al moment Rosanbus SL,  ha posat en marxa en el marc del Programa d’acords voluntaris. Les mesures són l’adquisició de vehicles híbrids no endollables en substitució de vehicles Euro 5, Euro 4 i Euro 3 i la implantació del projecte GreenBus.

L’aplicació del projecte GreenBus ha implicat la instal·lació d’un dispositiu en cadascun dels autobusos que permet avaluar  l’eficiència de la conducció en temps real a través d’uns indicadors led (amb els colors d’un semàfor, on el verd indica que la conducció és eficient i sense riscos mentre que el vermell que la conducció és ineficient). El projecte GreenBus s’acompanya de cursos de conducció eficient i d’informes que després es passen als conductors a títol informatiu.

Cal agrair a l’empresa, i en especial la Montse Castellví i a la resta de l’equip la seva col·laboració. La visita ha estat molt enriquidora per al desenvolupament de la nostra feina, atès que ens ha permès conèixer de primera mà el funcionament dels autobusos híbrids i dels dispositius del projecte GreenBus i la seva acceptació per part dels conductors de la flota.