Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > La temperatura mitjana anual a ...
 
Dijous, 11 de gener de 2018

La temperatura mitjana anual a Catalunya l'any 2017 s'ha situat +0.5ºC respecte de la mitjana climàtica de 1961-1990

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya per tercer any consecutiu, cap estació de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) ha enregistrat un valor de temperatura mitjana anual per sota del respectiu valor de referència.


T Fabra

L’anomalia positiva ha estat més marcada a punts del Prepirineu, tant occidental com oriental, així com a punts del prelitoral i del litoral Central. En aquests indrets, la temperatura mitjana anual ha arribat a superar en +1,5 °C la mitjana climàtica, assolint els +2° C a la ciutat de Barcelona. Per contra, certes àrees de les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Noguera, així com punts del delta de l’Ebre i de la serra de Prades han enregistrat valors de temperatura propers a la mitjana climàtica.

Pel que fa a la precipitació, l’any 2017 ha estat sec a gairebé tot el país, només amb algunes excepcions, especialment al Pirineu occidental, on puntualment ha arribat a ser un any plujós. El dèficit pluviomètric ha estat molt marcat al delta de l’Ebre, així com a punts de la Costa Daurada, on la precipitació acumulada no ha arribat al 50% de la precipitació mitjana climàtica.
 
Així mateix, l'Agència Estatal de Meteorologia també ha publicat les dades del darrer any, les quals conclouen que el 2017  ha estat un any extramadament càlid amb la temperatura mitjana anual més alta des de 1956, i molt sec -el segon en tota la sèrie històrica de dades- amb 474 L/m2 de precipitació que suposa un 27% per sota de la mitjana.