Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Acord històric sobre el canvi ...
 
Dilluns, 14 de desembre de 2015

Acord històric sobre el canvi climàtic a París per mantenir l'escalfament global del planeta per sota dels 2°C

195 països han arribat a un un acord històric per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni, resilient i sostenible.


Acord de la COP21 de París
Acord de la COP21 de París

L'Acord de París, aprovat aquest cap de setmana, té per objectiu mantenir l'augment de la temperatura d'aquest segle molt per sota dels 2ºC i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic.

Per aconseguir aquests objectius ambiciosos i importants, es posaran en marxa fluxos financers apropiats per fer possible una acció conjunta per part dels països en desenvolupament, i més vulnerables, en línia amb els seus propis objectius nacionals.

Els resultats de la Conferència de les Parts (COP 21) cobreixen àrees crucials considerades essencials per la política climàtica:

- Mitigació: reducció de les emissions prou ràpida com per aconseguir l'objectiu de temperatura.
- Un sistema de transparència i de balanç global i una comptabilitat per a l'acció climàtica.
- Adaptació: enfortir la capacitat dels països per fer front als impactes climàtics.
- Pèrdues i danys: enfortir l'habilitat per recuperar-se dels impactes climàtics.
- Suport: inclòs el suport financer perquè les nacions construeixin futurs nets i resilients.

A més d'assumir objectius a llarg termini, els països arribaran a un pic d'emissions, el més aviat que els sigui possible, i seguiran presentant plans nacionals d'acció climàtica que detallin els seus objectius futurs front el canvi climàtic.

El nou acord també estableix el principi que els futurs plans nacionals -denominats contribucions determinades a nivell nacional (INDC, per les sigles en anglès)- no seran menys ambiciosos que els existents i que cada cinc anys, els països hauran d'actualitzar-los.

L'acord reforça el suport a les nacions en desenvolupament

L'Acord de París assumeix l'objectiu global d'enfortir l'adaptació al canvi climàtic a través del suport i la cooperació internacional. Els governs han decidit que treballaran per definir un full de ruta clar sobre el finançament climàtic fins als 100.000 milions de $ per a l'any 2020 així com establir, abans de l'any 2025, un nou objectiu de finançament per sobre de la base dels 100.000 milions de $.

Signatura de l'Acord de París

Després que la COP (Conferència de les Parts) hagi adoptat l'Acord de París, aquest serà dipositat a la seu de les Nacions Unides a Nova York i estarà a disposició dels Estats per a ser signat durant un any a partir del 22 d'abril de 2016. L'acord entrarà en vigor quan 55 països que representin almenys el 55% de les emissions mundials hagin dipositat els seus instruments de ratificació.

Ciutats, províncies, empreses i inversors

París ha acollit la darrera setmana una gran quantitat d'esdeveniments, en el marc de l'Agenda d'Acció Lima-París, organitzats per ciutats, regions, empreses i societat civil compromeses. A la COP 21, els països van reconèixer l'enorme importància d'aquestes iniciatives i van fer una crida a que aquestes accions s'enregistressin al portal NAZCA, sota el marc de l'ONU, per tal de recopilar accions climàtiques i compromisos.

En total, s'han enregistrat més de 7.000 ciutats amb una població de més de 1.200 milions de persones; Estats subnacionals i regions amb un PIB de 12,5 bilions $; més de 5.000 empreses de 90 països i gairebé 500 inversors amb actius de més de 25 bilions $.