Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Campanyes i comunicació  > Publicacions  > Publicacions de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic  > CANVIBOSC l'evidència científica dels efectes del canvi climàtic sobre els boscos catalans
 

CANVIBOSC

CANVIBOSC
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha posat a disposició de tècnics i gestors el CANVIBOSC, un estudi inèdit, elaborat pel CREAF, que pretén ser un suport a la presa de decisions per dissenyar polítiques de planificació i gestió forestal adaptades als principals impactes del canvi climàtic. El recull desvetlla de què patirà cada una de les espècies d’arbres més importants a casa nostra en relació als incendis, les sequeres prolongades i les plagues. Segons CANVIBOSC, el faig i el pi roig seran les espècies que més patiran els impactes del canvi climàtic, mentre que les alzines i el pi blanc seran les menys vulnerables.
El treball analitza la vulnerabilitat de les diferents espècies a la sequera, als incendis i a les plagues, els principals factors que poden alterar els nostres boscos en un context de canvi climàtic i conclou amb un rànquing amb les espècies més vulnerables als incendis i a la sequera.Segons la informació científica més recent sintetitzada al CANVIBOSC, les fagedes i les pinedes de pi roig, que actualment capten més del 25% del carboni total absorbit pels boscos catalans, són particularment vulnerables a la sequera i als incendis i tindran molt probablement dificultats per sobreviure en un futur més àrid. Els experts consideren que el faig patirà greument els efectes de la sequera perquè no disposa de bones estratègies per resistir la manca d’aigua. De fet, els científics alerten de què en un futur de canvi climàtic sever només un 2,2 % del territori català presentaria condicions ambientals adequades pel faig. En el cas del pi roig, els incendis serien la seva major amenaça doncs, com el faig, no és capaç de regenerar en zones cremades i les seves llavors moren després del foc.D’altra banda, les alzines i el pi blanc, les dues espècies més abundants a Catalunya i que actualment representen el 37% del total de carboni absorbit pels nostres boscos, són prou resistents als incendis i a la sequera i podrien suportar condicions futures més extremes, de manera que la seva distribució podria augmentar en el futur. L’informe és fruit d’una revisió bibliogràfica de més de 500 articles científics publicats les dues darreres dècades sobre aquesta temàtica.

Data d'actualització: 04.11.2013